Zo creëer je een fijne energie in huis

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in mijn nieuwe kantoortje met uitzicht op de grote bomen in onze straat. De ochtendzon schijnt vrolijk naar binnen en laat een patroon van schaduwen achter op mijn bureau. Mijn kantoor heb ik in de energieke kleuren blauw en geel geschilderd. En het gééft ook echt energie.

Begin 2022 zijn we naar een nieuwe woning verhuisd en langzaamaan wordt het echt onze plek. En dat voelt goed! Ik probeer heel bewust te zorgen voor een fijne energie in huis en er zijn een aantal dingen die ik hiervoor doe.

energie in huis

1. Ruim meteen op

Ik heb echt moeten leren om dingen meteen op te ruimen als ik het niet meer gebruik. Is de vaatwasser bijvoorbeeld nog vol in de ochtend? Dan ben ik geneigd om mijn gebruikte kopje in de gootsteen te zetten in plaats van de vaatwasser op te ruimen en het kopje meteen dáárin te doen.

Zoiets als de vaatwasser leegruimen is zo’n kleine handeling (ik bedoel, hoe lang duurt het nou? 2 minuten?), maar zorgt er meteen voor dat je aanrecht een stuk netter blijft.

Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld je tas die je op tafel neerzet als je net bent thuisgekomen en die daar vaak maar blijft staan. Of de gelezen post die je misschien standaard op het hoekje van de eettafel dumpt, terwijl deze prima weg kan of in een map opgeborgen kan worden.

2. Gooi spullen weg

Als je minder spullen hebt, is je huis vaak ook minder rommelig. Je hebt nu eenmaal minder spullen om rommel mee te maken.

We zijn vaak geneigd om dingen te bewaren. Want wat als je het ooit nog nodig hebt? Dat rommellaatje in de keuken, de half gelezen boeken in de kast, de verouderde accessoires op zolder: allemaal voorbeelden van spullen die nog energie kosten.

Ga regelmatig kritisch door je spullen heen en bewaar alleen de items die nuttig zijn óf waar je blij van wordt. Van een schaar word je misschien niet blij, maar het is wel erg nuttig om er eentje te hebben.

Staat er een boek in je boekenkast die je ooit hebt gekocht, maar waarvan je bijna zeker weet dat je ‘m niet meer gaat lezen? Geef het dan gewoon weg. Dan was het waarschijnlijk precies de bedoeling dat je dit boek nooit gelezen hebt. Misschien heeft het je bij de aanschaf wel op bepaalde ideeën gebracht. Of ben je er door het te kopen en niet te lezen achter gekomen wat je wél interessant vindt om te lezen.

3. Maak fijne hoekjes

Je huis is een basis, een fijne plek om naar terug te keren als je een drukke dag hebt gehad, een plek om op te laden, te genieten van de mensen van wie je houdt en waar je helemaal jezelf kunt zijn.

Daarom is het zo fijn om een fijne energie in huis te hebben. En dan helpt het als het echt jouw huis is, met jouw persoonlijke spullen waar je blij van wordt. Ik vind het zelf altijd fijn om kleine, persoonlijke hoekjes te creëren. Een soort mini-altaartjes.

Denk aan foto’s van mooie momenten, kaartjes met fijne teksten, een beeldje dat je oma heeft gemaakt of vaasjes in kleuren waar je blij van wordt. Elke keer als je zo’n plekje ziet, voel je dat je thuis bent.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Het klopt wel wat ze zeggen. Als je huis opgeruimd is, is je hoofd vaak ook opgeruimd. Ik geloof dat alles energie in zich draagt. Ook spullen. Als jouw huis niet netjes is en er dus onrustig uitziet, is het voor jou heel lastig om hier te ontspannen. Je voelt je zelf dan ook vaak onrustig. Er is (letterlijk) minder ruimte en energie om op te laden. Maar als jij een fijne energie in huis creëert, ga je je vanzelf ook fijner voelen.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!