Eenvoudiger leven

Langzamer en lichter

Eenvoudiger leven, zonder al die opsmuk, stress of ballast. Verlang jij daar ook zo naar?

Wat is eenvoudiger leven?

Allereerst is het belangrijk wat eenvoudiger leven voor jou betekent. Wat is dat? Is het alleen een gevoel dat je af en toe hebt? Of kun je het heel concreet maken?

Eenvoudig leven voor mij? Terug naar de basis. Naar de natuur.

Ik droom van een klein huisje met een grote tuin. Een tuin met ruimte voor een bloemenweide, fruitboomgaard, een moestuin en een paar kippen die rondrennen.

In het voorjaar ben ik in de weer met stekken en zaaien. In de zomer staat de tuin in bloei en maak ik lange en voldane dagen. In het najaar plukken we hier letterlijk de vruchten van, dan bak ik appeltaart van onze eigen appels en bewaar ik pompoenen in de voorraadkast.

Ik vul mijn dagen met schrijven in mijn schrijvershuisje. Niet te veel moeten. Niet te veel prikkels. En ik neem vaak echt de tijd – zoals ik dat als kind zo goed kon – om hele middagen te lezen of creatief bezig te zijn en de tijd te verliezen.

eenvoudiger leven grote tuin

Nooit meer stress?

Die droom die ik heb is niet alleen mijn droom. Ik hoor van steeds meer mensen die verhuizen van de stad naar het platteland. Of die kleiner gaan wonen (al dan niet in een tiny house).

Waarschijnlijk omdat het leven soms zo gigantisch druk is. Vol met verwachtingen, meningen en verplichtingen. Met drukte en gedoe.

Eenvoudig leven betekent zeker niet dat je nooit meer druk bent of stress hebt. Was dat maar zo!

Ook als je eenvoudiger leeft zul je nog steeds belasting moeten betalen, dingen moeten regelen, met familie bezig zijn.

Toch is dit niet meer meer jouw standaardmodus. Je kunt beter herkennen dat dit seizoenen zijn in het leven en dat er momenten zijn waarop je je minder of juist heel goed voelt.

Eenvoudiger leven is niet iets wat je echt kunt bereiken. Het is niet zo dat als je x of y doet, je eenvoudiger leeft. Het is een ongoing process

 

boek met kop koffie

Is er nog wel ruimte voor dromen en ambities in een eenvoudiger leven?

Eenvoudiger leven betekent absoluut niet dat je nooit meer dromen en ambities kunt hebben. Zelf zoek ik voortdurend naar een balans hiertussen.

En dat is ook waar het volgens mij om draait.

Niet om een perfect rustig en simpel leven te hebben waarin je nooit meer nieuwe dingen onderneemt.

Maar een leven waarin je met allerlei mooie dromen bezig bent en tegelijkertijd een groot gevoel van vrijheid, ruimte en rust in je hoofdervaart.

Ik zoek voortdurend naar de balans tussen langzaam en eenvoudig leven & mijn dromen en ambities

5 manieren voor een eenvoudiger leven

1. Besef dat je niet bent wat je bezit.

Natuurlijk weten we wel dat we niet zijn wat we bezitten. Maar gedragen we ons ook altijd zo?

Zelf heb ik best vaak gedacht (en dit denk ik nog steeds weleens) dat als ik eenmaal iets heb, dat ik dan zelf ook anders ben.

Als ik die mooie garderobe heb, dan voel ik me zelfverzekerder. Of als ik dat meditatiekussentje heb, dan lukt het me om beter te mediteren.

Maar je eigenwaarde hoort niet af te hangen van wat je bezit. Dat zit diep in je verscholen, ongeacht welke jurk je draagt.

eenvoudig leven

2. Zie je tijd als iets extreem waardevols

Tijd is het schaarste goed in deze wereld. Maar ga je er ook zo mee om? Als je eenvoudiger wilt leven, is het belangrijk om waardevol om te gaan met je tijd en hier keuzes in te (durven) maken.

  • Besteed je jouw tijd waardevol?
  • Stel je bijvoorbeeld duidelijke grenzen? Of ben je snel geneigd om je tijd op te offeren voor anderen?

Alleen als je gelooft dat je tijd onwijs waardevol is, kun je de vrijheid en balans ervaren die een eenvoudig leven met zich meebrengt.

Om hier inzicht in te krijgen kun je jouw tijd gaan bijhouden. Waar besteed je je tijd aan? Hoe lang met je met dingen bezig? En belangrijker nog: wíl je daar zo lang mee bezig zijn?

eenvoudig leven

3. Weet wat je waarden zijn

Misschien ben je snel geneigd om je agenda te blijven vullen met afspraken. Omdat je bijvoorbeeld bang bent om dingen te missen (fomo) of omdat alles je leuk lijkt.

Dit houd je zelf in stand als je niet bepaalt wat je belangrijk vindt in het leven. Een eenvoudiger leven kan er voor mij heel anders uitzien dan voor jou. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt.

Wat wil je echt in het leven bereiken? Wat zijn jouw kernwaarden? Doelen en dromen? Normen en waarden?

Zo wordt eenvoudiger leven en je tijd goed besteden steeds makkelijker, omdat je precies weet waar je ‘nee’ tegen kunt zeggen.

simple living

4. Stop met verlangen naar altijd maar meer

En weet wanneer het goed genoeg is.

Als je continu het gevoel hebt dat ‘het nog niet genoeg is’, zal het moeilijk worden om een eenvoudig leven te hebben. Je zult altijd streven naar meer, beter en groter.

En natuurlijk is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Dat is gezond en fijn, maar weet ook wanneer het genoeg is. Als je dit niet weet, zul je in een vicieuze cirkel van meer, meer, meer vast blijven zitten.

Hoe kun je je nu al gelukkig voelen? Met wat je nu hebt?

Ik hoor bijvoorbeeld van veel mensen die voor zichzelf beginnen en houden van vrijheid, maar vervolgens als doel hebben om uiteindelijk een groot kantoorpand te hebben, met veel personeel en grote projecten.

Maar is dat dan écht wat je wil? Het kan tof zijn, maar brengt ook een hoop gedoe met zich mee. Wil je het echt zelf of omdat zo’n groot kantoorpand er voor de buitenwereld goed uitziet? En zul je dan evenveel vrijheid hebben?

Als je altijd naar meer blijft streven, dan zie je niet wat er al om je heen te vinden is. Welk geluk daar op je te wachten ligt en welke mooie mogelijkheden daar verscholen liggen.

eenvoudiger leven

5. Doe letterlijk een stapje terug

Wil je eenvoudiger leven? Vertraag. Omarm een langzamer levenslow living. Minder afspraken in je agenda, meer tijd voor jezelf. En doe de dingen rustiger en met meer aandacht.

Waarom is het nodig om zo te haasten en te vliegen?

Neem de tijd voor het verhaal van je lieve vriendin. Luister oprecht en met volledige aandacht. Dwaal niet af met je gedachten, maar blijf in het moment.

Zit niet ‘s avonds passief voor de televisie te zappen, maar pak eens een boek, nestel je in een fijne stoel (dekentje erbij mag!) en geniet van het verhaal dat je aan het lezen bent.

Maak een fijne boswandeling en laat je leiden door de natuur, zonder tijd waarop je terug moet zijn. Doe je liever aan hardlopen? Doe dat dan, maar een keer zonder jezelf helemaal kapot te rennen. Doe het rustig aan, relaxed.

eenvoudig leven

Boeken over eenvoudiger leven

Je kunt nooit genoeg inspiratie hebben! Deze boeken over eenvoudiger leven zijn het lezen waard:

Alle artikelen voor een eenvoudiger leven

Schrijf je in voor de maandelijkse slow mail

En ontvang fijne inspiratietips voor een langzamer, lichter (en leuker) leven.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!