Focus? Waarom je niet altijd één ding hoeft te kiezen

“Kies één ding en word daar heel goed in.” 

Ik word er altijd een beetje onrustig van als ik dit hoor. Natuurlijk, ik snap dat het handig is om ergens volledig voor te gaan dan van alles maar een beetje te doen. Om één studie te kiezen en af te maken dan vijf studies tot de helft volgen. Of om op een gegeven moment een knoop door te hakken en te beslissen waar je wilt werken, in plaats van overal maar een beetje bij te beunen.

Eén ding kiezen

Maar om altijd één ding te doen, één passie te hebben of één talent tot bloei te laten komen, daar voel ik niet zoveel voor. Ik kan het simpelweg niet. Ik ben onwijs nieuwsgierig ingesteld en heb altijd enorm veel ideeën. Het komt geregeld voor dat ik iets nieuws ontdek en er lichtelijk door geobsedeerd raak. Ik verdiep me er volledig in, lees er alles over en droom er zelfs van (dat kan variëren van de beste manieren om buikspieren te trainen tot tientallen verschillende kinderboekideeën).

Multipotentialite

Na een (soms korte, soms lange) periode ebt die obsessieve interesse ook weer weg en ontdek ik weer iets nieuws. Mezelf met het gevoel achterlatend dat ik heb gefaald omdat ik iets ‘weer niet heb afgemaakt’ of omdat ik ‘niet in staat ben één ding te kiezen en daarvoor te gaan.’

Schrijfster en kunstenares Emilie Wapnick noemt dit in haar TedTalk ook wel ‘multipotentialite’. Multipotentialite zijn mensen die niet één true calling hebben, maar meerdere interesses, passies, talenten en missies.

Jaloers

Dit neemt niet wel dat ik soms een beetje jaloers ben op die mensen met hun grote passie. Die een zolder vol mini-treintjes hebben staan en daar elk vrij moment aan kunnen besteden. Of die al van jongs af aan weten dat ze illustrator willen zijn en dat ook daadwerkelijk de rest van hun leven gaan doen.

Zaadjes in de grond

Maar laatst sprak ik een heel bijzondere vrouw en die zei:

“Je hebt juist verschillende ideeën en verschillende projecten nodig. Dat past bij jou, dus waarom zou je dat willen veranderen? Je kunt je ideeën ook wel zien als kleine zaadjes die je in de grond stopt. Al die zaadjes hebben hun eigen tijd nodig om te groeien. Sommige hebben rust nodig en daar kijk je later weer naar, terwijl je andere op dit moment wat meer water mag geven. Je hoeft niet te kiezen voor één specifiek zaadje, maar je mag ze allemaal verzorgen. Dit maakt je leven dynamisch, veelzijdig en ontzettend spannend!”

Een prikbord vol ideeën

En dat vond ik zo waar! Ik hóef niet te kiezen, maar al die ideeën en interesses mogen er zijn en gewoon naast elkaar bestaan.

In plaats van te kiezen tussen de verschillende ideeën die ik heb geef ik ze allemaal een eigen plekje. In onze logeerkamer aka mijn creatieve werkruimte hangt een groot prikbord. Elke keer als ik een idee heb, iets heel mooi vind, een toffe zin in mijn hoofd heb of een prachtige kleur heb gevonden hang ik dat eraan op.

En sommige van deze ideeën overleven het misschien niet, terwijl andere uitgroeien tot een volwaardige bloem of samen een prachtig boeket vormen.

 

Bron afbeelding: Unsplash

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!