Je doelen bijstellen en waarom dat soms helemaal oké is

Doelen stellen én je hieraan houden is belangrijk (en leuk) om je leven richting te geven. Maar wat doe je als je doelen niet meer lijken te ‘passen’?

Streng zijn op je doelen

Doelen stellen is iets wat bij mij heel natuurlijk gaat. Ik voel sterk de behoefte om me te blijven ontwikkelen omdat ik gewoon heel blij word van nieuwe dingen leren en doen.

Dit resulteert er bij mij in dat ik altijd met veel verschillende projecten bezig ben en regelmatig op een rijtje zet welke kant ik op wil bewegen.

doelen bijstellenDan lig ik ‘s avonds weer eens met mijn schrijfboekje in bed lijstjes te maken van de dingen waar ik me nog meer op mag focussen.

Aan de andere kant ben ik ook ‘streng’ voor mezelf. Stel ik doelen, dan is dit niet iets wat ik als een soort nieuwjaarswens opschrijf.

Nee, ik maak er een visionboard van, deel de doelen op per kwartaal, verdeel het over duidelijke projecten en hang daar concrete actiepunten aan vast.

Ga ik vervolgens wekelijks mijn planning maken, dan probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik aan de actiepunten werk die er uiteindelijk toe leiden dat ik mijn doelen behaal.

Wat als doelen niet meer passen?

Tenminste, zo werkt het in het ideale geval.

Ik probeer me echt zoveel mogelijk aan mijn doelen te houden, maar soms passen die doelen gewoon niet meer.

Wat doe je dan? Blijf je dan werken aan zo’n doel, terwijl je het niet meer ‘voelt’? Of stop je ermee (met het gevoel op te geven)? Je moet keuzes maken hierin.

Als dit voorkomt, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn:

  1. Het doel is gewoon niet meer wat je wil.
  2. Het doel is nog wel wat je wil, maar niet nu.

Lees ook: Meer doen in minder tijd? Zo verhoog je jouw productiviteit

1. Het doel is niet meer wat je wil

En dat kan. Misschien heb je het doel een tijdje terug gesteld en zit je nu in een fase waarin dit helemaal niet meer past.

Je was bijvoorbeeld op zoek naar een specifieke baan, maar bent er uiteindelijk toch achter gekomen dat een andere functie beter bij je past. Dan ga je natuurlijk niet meer voor de baan die je in eerste instantie voor ogen had.

En dat is helemaal oké. Tenminste, als je zeker dat je niet ‘opgeeft’ omdat het veel inzet vraagt om je doel te behalen, maar omdat het doel gewoon niet meer is wat je wil.

2. Het doel is nog wel wat je wil, maar niet nu

Ook kan het zijn dat je het doel nog steeds wil behalen, maar dat nu niet het juiste moment (meer) is.

Zo hebben Mike en ik al jaren als doel dat we graag een huis in Oostenrijk willen om daar deels te wonen. We werken daar hard voor, we investeren en creëren op deze manier steeds meer financiële ruimte hiervoor.

Maar toen kwam Corona. Twee jaar op rij kunnen we niet eens naar Oostenrijk op vakantie, die vrijheid is beperkt. En we vragen ons af hoe makkelijk dit de komende jaren nog zal gaan.

Langzaam maar zeker verdween deze duidelijke visie van ‘wonen in Oostenrijk’ volledig op de achtergrond. Het past niet meer bij de tijd waarin we nu leven, we kunnen nu even niet voelen dat het mogelijk is.

Is het nog steeds wat we willen? Ja. Maar nu eventjes niet. We hebben onze visie omgegooid en andere doelen gesteld die nu wél passen. Oostenrijk stellen we ondertussen eventjes uit.

doelen bijstellen

Doelen stellen is goed en belangrijk. Maar wees niet bang om deze om te gooien. Niet als het te moeilijk wordt, maar als het niet meer is wat je (nu) wilt.

Lees meer:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!