5 hardnekkige saboteurs bij het behalen van je doelen

Is je doelen behalen maar lastig? Op weg naar onze doelen kunnen we ongemerkt gesaboteerd worden, door onszelf en door anderen. Tijd om de 5 grootste saboteurs onder de loep te nemen – en wat je daaraan kan doen!

Doelen behalen: waarom is het nog niet gelukt?

Wat staat er in de weg om je doelen te behalen? Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je natuurlijk wel eerst je doelen helder hebben.

Als je jouw doelen eenmaal helder hebt, kun je je gaan afvragen waarom je nog niet op de eindbestemming bent.

Dat kan natuurlijk ‘tijd’ zijn. Sommige dingen kosten nu eenmaal tijd. De Mount Everest beklim je ook niet in een week; daar heb je minimaal 60 dagen voor nodig (aldus Google, niet dat ik zo’n ervaren bergbeklimmer ben..)

Maar in de meeste gevallen is ‘tijd’ niet (de enige) de reden dat je nog niet op je plaats van bestemming bent.

Ongemerkt worden we gesaboteerd, door onszelf en door anderen. De grootste saboteurs zijn twijfel, schuldgevoel, angst, en een gebrek aan motivatie en doorzettingsvermogen.

Tijd om dat eens onder de loep te nemen.

doelen behalenDoelen behalen? Pas op voor deze veelvoorkomende saboteurs

1. Twijfel

Als je er zelf niet van overtuigd bent dat je de weg met succes gaat afleggen (met andere woorden: het doel gaat behalen) dan kan ik je alvast op een briefje meegeven dat je gelijk hebt. 

Of je nou denkt dat je het wél kan of dat je het níet kan, in beide gevallen heb je gelijk!

Wees er zelf van overtuigd

Ga bij jezelf na of je er écht van overtuigd bent dat je jouw doel gaat behalen. Als je over jouw doel praat met anderen, praat je dan met lichte twijfel? Hou je nog een slag om de arm? 

Als dit aan de hand is, dan weet je dat diep van binnen wel. Stap 1 is om het te herkennen in jezelf. Vervolgens kun je (met je ratio) bewust aan jezelf gaan uitleggen waarom die twijfel bullshit is.

Zet je twijfel op papier

Stel jezelf de vraag: waar twijfel ik precies aan? Welk onderdeel geloof ik niet? Zet dat op papier.

Vaak kom je er dan achter dat de twijfel een onderliggende oorzaak heeft. Die oorzaak is namelijk bijna altijd te herleiden naar angst. 

Voorbeeld:

Jouw doel is: “Ik wil 20 nieuwe klanten aantrekken binnen mijn bedrijf”

Maar ergens is er een stemmetje dat zegt: ‘Jouw doelen behalen? Dat lukt je toch niet’.

Vraag dan aan jezelf: waarom niet?

Ervan uitgaande dat je een plan hebt opgesteld om dat doel te behalen, moet je uitzoeken bij welke stap je de twijfel voelt.

Onderdeel van jouw plan kan zijn om mensen te bellen voor potentiële klanten en je hebt misschien wel uitgerekend dat je ongeveer 100 ‘koude’ belletjes nodig hebt voor 10 afspraken en 3 klanten.

Maar voel je de kriebels als je hieraan denkt? Dan weet je dat je eigenlijk gewoon een ‘angst’ hebt om te bellen. Want je bent daar niet comfortabel mee.

Nu je daarin eerlijk bent, ben je ieder geval een stap dichter bij de angst die eronder zit en kun je daar wat aan doen.


2. Schuldgevoel

Een andere veelvoorkomende gluiperd als het gaat om doelen  behalen is schuldgevoel. Een knagend gevoel van ‘kan ik dit wel maken’? ‘Stel ik daarmee niet iemand teleur?’

Dit probleem heeft vaak te maken met vrienden/familie of haters. Beetje vreemde combinatie in één zin, maar ze kunnen soms even ‘giftig’ zijn op weg naar jouw doel.

Jurist of tuinman

Je ouders die bijvoorbeeld zeggen “Eigenlijk moet je echt Rechten gaan studeren, dan heb je altijd een goede baan en verdien je veel geld.”

Terwijl jij liever tuinman wordt en lekker de hele dag in de natuur wilt werken.

Er is bijna niets vervelender dan ouders die heel bewust (of onbewust) laten merken dat ze niet blij zijn met de keuze die je gaat maken.

Je moet ontzettend sterk in je schoenen staan. Als sociale dieren willen we niet ‘afgestoten’ worden door onze ouders.

Toch leven we niet meer in de bossen als jagers en verzamelaars. Er is geen beter recept voor een ongelukkig leven dan het leven leven van iemand anders, in dit geval dat van je ouders.

Je ouders willen dat jij gelukkig bent

Kortom, kies voor jezelf en besef goed dat je ouders gelukkig zullen zijn als jij dat ook bent. (Als ze dit niet uiten, dan voelen ze dit wel diep vanbinnen.)

En als jij ongelukkig uit wetboeken aan het studeren bent, zullen zij uiteindelijk ook niet gelukkig zijn.

Dus kies altijd dat wat je eigen hart je ingeeft! Maar besef dat dit proces zich onderwater kan afspelen. Door er bewust van te zijn kun je het waarschijnlijk ook direct oplossen.

Lees ook: Last van fomo (fear of missing out) – wat doe je eraan?


3. Angst

De eerste twee punten hebben eigenlijk alles te maken met ‘angst’ bij je doelen behalen. Angst om niet leuk gevonden te worden (door je ouders) en angst om te falen (door te stotteren tijdens een belletje of afgewezen te worden door een klant).

In de meeste gevallen komt het dus neer op een angst die ergens diep in je zit en in een vermomming naar buiten komt.

Stel jezelf goede vragen om erachter te komen waar die angst vandaan komt. Ook kan een sessie met een goede mentor/coach helpen om je een spiegel voor te houden.

Herken je angst en werk aan je zelfvertrouwen

Stap 1 is namelijk om de angst te gaan herkennen en inzien. Vervolgens werk je stap voor stap aan je (zelf)vertrouwen op bepaalde vlakken zodat je daar geen angst meer voor hebt.

Vertrouwen kun je opbouwen door affirmaties, maar ook door kleine stapjes buiten je comfortzone te zetten, ‘succesmomentjes’ te ervaren en langzaam maar zeker jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Begin bijvoorbeeld met een (‘semi’ koud) belletje naar een oude bekende, wat iets minder eng is dan naar een totaal onbekende.

Of bel iemand op die je niet kent en doe dit op een plek waar niemand je ziet. Mocht je ‘falen’, dan ziet niemand het en kun je het rustig nog een keer proberen.

Begin met wat voor jou goed voelt. En onthoud: iedereen heeft ooit in dezelfde schoenen gestaan. 😉  

5 saboteurs


4. Motivatie

De 4e saboteur bij doelen behalen die we in deze blog bespreken is de (interne) motivatie. Het kan zijn dat je geen last hebt van bovenstaande saboteurs (hoewel er weinig mensen zijn die ECHT vrij leven en zich niets aantrekken van twijfels of meningen van anderen..)

Maar als je een doel hebt gesteld dat je eigenlijk niet écht wilt behalen, dan gaat dat alsnog niet gebeuren.

Doelen behalen? Niets gaat vanzelf

Je zult er altijd ‘effort’ in moeten steken, niets gaat vanzelf. En op het moment dat je hier echt geen zin in hebt (let er wel op dat dit niet stiekem vermomde angst is) dan moet je ook gewoon eerlijk zijn en erkennen dat dit eigenlijk helemaal niet is wat je wilt.

Ook dat is prima! Kies dan gewoon een doel waar je wél warm van wordt en je zult merken dat het direct een stuk leuker is om aan te werken.


5. Doorzettingsvermogen

De laatste die ik kort wil benoemen is doorzettingsvermogen.

Soms ben je al aardig op weg maar loop je onverwachts tegen een probleem aan of blijkt het allemaal nét iets moeilijker te zijn.

Dit is dan een perfect moment om weer te gaan twijfelen en te denken ‘misschien hadden mijn ouders’ toch gelijk.

Als je hier tegenaan loopt is de beste remedie om ‘even te hergroeperen’, kort pauze te nemen, overzicht in de huidige status te krijgen en de route nog eens te overwegen.

Zit je nog op het juiste pad?

Van daaruit knip je opnieuw je plan in kleine stukjes en begin je met de eerstvolgende kleine taak, zodat je stap voor stap dichter bij je doel komt.

Zorgt dat dit je standaardritme (‘default-fallback’) is op het moment dat je stil komt te staan. Zo zorg je er altijd voor dat je na een korte pitstop weer volop kunt knallen. 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!