Dit leerde ik van mijn moestuin – 4 levenslessen

Sinds begin dit jaar heb ik een volkstuintje bij ons in het dorp. En wat vind ik dat een heerlijke bezigheid! Sinds ik ben begonnen met moestuinieren (ongeveer drie jaar geleden) ben ik verslaafd. Maar ik leer er ook ontzettend veel van! In dit artikel neem ik je mee in de lessen die ik leer(de) van het hebben van een moestuin.

1. Heb geduld en vertrouwen

Stiekem ben ik van nature een erg ongeduldig persoon en als ik iets wil, dan wil ik het nu. Maar een zaadje ontkiemt niet sneller als je ernaar blijft kijken. Het komt op z’n eigen tijd op – of niet. Het komt wanneer het komt.

Voor moestuinieren heb je veel geduld nodig, maar ook vertrouwen. Zo rond mei begin ik met zaaien en planten, maar is de tuin nog behoorlijk kaal. Elk jaar gaat het weer door mijn hoofd: zal het goed komen? Zal de tuin over een paar maanden groen zijn en een rijke oogst leveren?

rijke oogst

Ook interessant: Moestuin beginnen in 4 stappen – zo doe je dat!

2. Doe gewoon je eigen ding 

Het standaardbeeld van een volkstuincomplex is dat er oude mannetjes rondlopen, die keurige tuintjes hebben met rijtjes groenten.

En hoewel het volkstuincomplex waar ik op zit wel wat verjongt, zijn de meeste tuintjes inderdaad van (lieve) oude mannetjes. Die al jaaaren moestuinieren. En hun eigen beproefde methodes hebben.

Moestuinieren in bakken? Permacultuur? Zelf compost maken? Bloemen voor de bijen? Mulchen? Welnee joh!

Mijn tuintje is dan ook 100% anders dan de tuintjes om me heen. Beter zeker niet, maar wel op mijn eigen manier. Ik krijg daarom nogal eens (ongevraagd) advies om mijn oren geslingerd.

Moestuinieren is voor mij echt een leermoment en motivatie om mijn eigen ding te blijven doen, ook als iedereen om me heen het anders doet. Naar links durven lopen als de rest rechtsaf gaat…

volkstuinLees ook: Waarom zou je een moestuin beginnen? Dit zijn alle voordelen!

3. De natuur kun je niet bedwingen – al wil je het nog zo graag

Je kunt nog zo’n goede moestuinplanning maken en je nog zo goed voorbereiden, de natuur doet toch gewoon haar eigen ding.

Als je regen nodig hebt, is het een lange periode droog. En als de zon wel weer eens mag schijnen, vliegen de plensbuien je om de oren. Die mooie bloemen die je gepland had, komen niet op. En het onkruid dat je juist níet gepland had, groeit de spuigaten uit.

Kortom: de natuur laat zich niet bedwingen. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Werkt het niet zus? Dan doen we het toch gewoon zo!

Ditzelfde geldt natuurlijk voor het hele leven. Je kunt altijd te maken krijgen met onverwachte omstandigheden. De vraag is: hoe ga je daarmee om?

4. De natuur (het leven) is zo magisch

Het vervult me elke keer weer met verwondering hoe zo’n klein zaadje (bijvoorbeeld van de artisjok) kan uitgroeien tot een gigantische plant waar je ook nog van kunt oogsten. Hoe bijzonder is dat eigenlijk?

Mijn moestuin maakt me verliefd op het leven. Ik blijf het magisch vinden hoe de natuur in elkaar zit, ons kan voorzien van voedsel en elk jaar weer groeit en bloeit.

 

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!