Digitale detox – We appen ons suf, scrollen ellenlang door sociale media en besteden uren aan Netflix of YouTube. En hoe handig het internet ook is, soms is het fijn om even niet online te zijn en jezelf digitaal te ontgiften. Maar hoe doe je dat?
1. Plan letterlijk een digitale detox in
Natuurlijk kun je het meteen goed aanpakken en letterlijk een digitale detox inplannen. Dat wil zeggen: een heel bewust moment inplannen waarop je offline gaat.
Je hoeft niet direct op digitale-detox-vakantie, maar ga bijvoorbeeld een middagje de natuur in zonder je telefoon. Of prik een weekend in je agenda waarop je niet op sociale media gaat, geen mailtjes leest, geen YouTube-filmpjes bekijkt en de televisie niet aanzet. Een soort mini-retreat. Rust in je hoofd..
Je zult zien dat zo’n digitale detox veel rust brengt. En misschien kom je er wel achter dat je mobiel helemaal niet zo onmisbaar is als je dacht.
2. Zet alle meldingen van je apps UIT
Ik verbaas me er nog steeds over dat veel mensen de meldingen van hun apps aan hebben staan. Bij elk WhatsAppje of Facebookberichtje dat binnenkomt verschijnt er een pop-up en rood icoontje. In het ergste geval volgt er ook nog een bliepje.
Zelf krijg ik er een soort instant Pavlov-reactie van, dus ik heb dit al lang geleden uitgezet. Het is een killer voor je concentratie. Bij elke melding krijg je toch weer de neiging om even te kijken wat het is. Ook als je druk aan het werk bent. Of midden in een fijn gesprek zit. Of net even rustig in bad ligt…
3. Laat je mail niet open staan
Wat voor appjes op je mobiel geldt, geldt natuurlijk ook voor je mail. Ben je veel op je computer aan het werk? Of je nu ondernemer bent, voor een baas werkt of nog in de collegebanken zit: sluit je mail af. Laat je mail vooral niet automatisch openstaan als je hard aan het werk bent.
Elke keer als je weer een plingeltje hoort van een binnenkomend mailtje, ga je toch weer even kijken van wie het is. En dan kan het zomaar zijn dat je de actie gaat opvolgen die in dat mailtje staat. “Of ik even de juiste bronnen wil sturen? Tuurlijk, zo gedaan!” 10 minuten later: “Waar was ik ook alweer mee bezig?”
4. Kijk op WhatsApp en mail op vooraf bepaalde tijden
Maar natuurlijk hoef je niet onder een steen te leven. Je mag écht wel een keer die appjes en mailtjes lezen. Bepaal alleen zelf wanneer!
De mensen die mij kennen weten dat ze er niet op hoeven te rekenen dat ze direct een reactie krijgen op hun appjes. Bij mij zit er altijd enige vertraging tussen het ontvangen en beantwoorden van berichtjes. En ik vind dat helemaal prima.
Ik bepaal zelf wanneer ik mijn Whatsappjes lees en beantwoord en hier überhaupt over nadenk. Dit geeft me rust. En dat kan dan best de volgende dag zijn. Is er écht spoed? Dan kunnen ze me altijd even bellen.
5. Digitale detox? Leeg je mailbox, elke dag weer
Een lege mailbox is een leeg hoofd. Zelf streef ik er elke dag naar om mijn mailbox helemaal leeg te maken. Zo weet ik zeker dat er geen ‘losse eindjes’ zijn waar ik nog naar moet kijken en die in mijn hoofd blijven zitten.
Je kunt dit heel makkelijk doen door een aantal stappen te volgen:
- Gooi reclame direct weg.
- Zet mailtjes waar je iets mee moet in een ‘actie’ mapje.
- Zet mailtjes die je binnenkort nodig hebt in een ‘later nodig’ mapje (zoals tickets).
- Zet mailtjes waarvoor je nog op antwoord wacht in een ‘wachten op’ mapje.
- Vervolgens kun je van de ‘actie’-mailtjes kijken welke je direct kunt doen of voor later op de planning zet.
- Is de actie die aan een mailtje hangt afgerond? Gooi het mailtje dan weg of plaats het in een archief. Dit kunnen bijvoorbeeld mapjes zijn als ‘Belastingdienst’, ‘Bankzaken’ of ‘Hobby’.
6. Vraag jezelf bewust af waarom je op sociale media zit
Sociale media zijn tof. Ze bieden ongelooflijk veel mogelijkheden om met mensen overal ter wereld in contact te komen, mensen te inspireren en geïnspireerd te raken.
Maar vraag jezelf af en toe bewust af waarom je op sociale media zit. Ben je graag op zoek naar inspiratie? Vind je het leuk om je dagelijkse leven te delen en andere mensen te inspireren? Of vind je het af en toe gewoon lekker om je hoofd leeg te maken en lekker te scrollen?
Dat is allemaal oké! Daar is het voor.
Maar vaak grijpen we uit automatisme naar onze telefoon, zonder dat we eigenlijk weten waarom. Zonder doel, nutteloos. Hoe vaak pak je wel niet je telefoon als je in de rij van de supermarkt staat, op de bus wacht of op de wc zit?
Juist zulke momenten zijn perfect voor je digitale detox. Doe in plaats van die paar minuutjes op sociale media even helemaal niets. Vanuit verveling ontstaat inspiratie! Of neem een mediation moment als korte break.
7. Ontvolg mensen die je niet meer dienen
Sociale media als Facebook en Instagram kunnen ontzettend inspirerend zijn, maar ook heel negatief zijn. Volg jij mensen waarvan je éigenlijk denkt: ‘mweh, ik weet niet of ik jou wel zo leuk vind’? Er is altijd een ontvolgknop!