Je leven inrichten rond je vrouwelijke cyclus – zo houd je hier rekening mee

Bij vrouwen is het nu eenmaal zo dat geen enkele week van de maand hetzelfde is. De ene week bruis je van de energie, de andere week lig je in een hoekje op de bank met een warme deken en kopje thee. Dit heeft alles te maken met je vrouwelijke cyclus. In dit artikel lees je hoe je hier nét iets meer rekening mee kunt houden.

Cyclus menstruatie

In onze huidige maatschappij houden we niet echt rekening met deze vrouwelijke cyclus. Bij de meeste bedrijven werk je gewoon van 9 tot 5, en dit zijn we vaak ook gewend. En als je kids hebt, is er vaak niet eens tijd om op de bank te liggen met een warme deken en kopje thee..

Zelf was ik me nooit echt bewust van mijn vrouwelijke cyclus. Ja, ik werd ongesteld. En die week ervoor was ik heel chagrijnig. En na mijn menstruatie werd ik weer een beetje ‘te behappen’. Maar ik had het vooral erg druk met studie en bijbaantjes en kon niet echt rekening houden met mijn cyclus.

Ook heb ik vanaf mijn achttiende deze natuurlijke cyclus onderdrukt door de pil, waar ik eind 2020 mee gestopt ben. Ik kan zeggen dat ik nu, 1,5 jaar later, eindelijk weer een redelijk normale cyclus heb. Dit heeft best even geduurd!

Sinds ik ben gestopt met de pil, ik wilde geen overbodige hormonen meer in mijn lichaam, ben ik me ook meer gaan verdiepen in mijn cyclus. Waarom voelt de ene week soms zo zwaar? En waarom voel ik me de andere week on top of the world?

Cyclus menstruatie

Dit vind je vast ook interessant: Leven in het ritme van de seizoenen – lente, zomer, herfst, winter

Leven volgens je menstruatiecyclus – 5 fasen

Menstruatie (winter)

Je cyclus begint met je menstruatie. Die kennen we allemaal wel. Je kunt deze periode van de maand ook wel vergelijken met de winter. Binnen in jou vindt een interne winter plaats. Je hebt meer behoefte aan rust, keert wat meer naar binnen, bent minder out going en voelt je vaak ook een stuk vermoeider. Misschien ben je wel wat chagrijniger dan normaal of ervaar je vervelende pijnklachten.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Het progesteron en oestrogeen in je bloed dalen, zodat je menstruatie op gang kan komen.

Wat kun je het beste doen?

Probeer deze periode van de maand te benutten om volledig in jezelf te keren. Het zijn een paar dagen waarop je meer behoefte voelt om rust te nemen, zodat je kunt opladen en resetten. Zoals je ook in de winter doet, voordat in de lente de energie weer terugkeert.

  • Plan niet te veel sociale afspraken
  • Neem extra tijd voor jezelf
  • Verricht niet te veel fysieke inspanning
  • Kies voor rustige sporten (yin yoga, wandelen)
  • Slaap voldoende
  • Keer naar binnen (schrijf, teken, schilder)
  • Begin geen nieuwe dingen


Pre-ovulatie (lente)

De lente van je cyclus! Tijdens de pre-ovulatie, de week na je menstruatie, komt je energie terug. En dat kan echt voelen als een innerlijke lente. Je hebt meer behoefte om uit je schulp te kruipen en weer bezig te zijn met nieuwe plannen en ideeën.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Het oestrogeenniveau stijgt en er gaan eicellen rijpen in je eierstokken. Je lichaam maakt zich klaar om straks extra vruchtbaar te zijn.

Wat kun je het beste doen?

Je hebt in deze periode veel energie en bent in je hoofd waarschijnlijk veel bezig met nieuwe plannen en ideeën. Je wilt er weer op uit, lekker actief sporten voelt weer goed en de inspiratie vloeit.

  • Wil je nieuwe dingen starten? Dan is dit het moment om je plannen op papier te zetten.
  • Houd bijvoorbeeld een brainstorm
  • Ga lekker actief sporten
  • Breng structuur aan in je werk
  • Ga aan de slag met je creativiteit

Ook interessant: Zo breng je jouw mannelijke en vrouwelijke energie in balans.


Ovulatie (zomer)

Na de lente komt de zomer. Jouw innerlijke zomer. En je kunt je voelen zoals je je ook daadwerkelijk in de zomer voelt. Energiek, vrij, vrolijk, sociaal, vol in het leven. Dit is ook het moment waarop je op je vruchtbaarst bent. Het is tijd om (letterlijk) naar buiten te gaan!

Wat gebeurt er in je lichaam?

De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam bereikt een hoogtepunt en je eierstokken laten een eicel los om bevrucht te raken.

Wat kun je het beste doen?

  • Sociale contacten kun je het beste plannen tijdens je ovulatie. Dan ben je sociaal op je sterkst en voel je een extraverte energie.
  • Praat bij met vriendinnen, ga naar feestjes, spreek af met collega’s…
  • Lekker intensief sporten vind je waarschijnlijk heerlijk in deze fase van je cyclus.
  • Uit je creativiteit (op welke manier dan ook)

cyclus menstruatie


Pre-menstruatie (herfst)

Je cyclus eindigt met de pre-menstruatie. Langzaamaan zal je energieniveau weer dalen tot je in de herfst terechtkomt. En dat kan in het begin best prettig zijn na de ‘intense’ zomer. Je voelt je rustiger en stabieler worden en minder out-going. Maar uiteindelijk kun je steeds meer PMS-klachten krijgen, je emotioneler voelen, kritischer zijn (ook op jezelf) en stemmingswisselingen ervaren.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Het hormoon oestrogeen neemt af en de hoeveelheid progesteron in je lichaam neemt juist toe.

Wat kun je het beste doen?

  • Kies voor een sport waarbij je niet te veel fysieke inspanning van jezelf vraagt. Ga bijvoorbeeld lekker (stevig) wandelen.
  • Neem wat meer tijd voor jezelf om in te tunen, dingen op een rijtje te zetten en los te laten.
  • Kies minder voor vluchtige sociale afspraken (feestjes of uitgaan), maar ga liever voor een klein gezelschap en diepe gesprekken.
  • Blijf goed voor jezelf zorgen. Neem genoeg (nacht)rust, blijf goed eten en vraag niet te veel van jezelf.

Houd je eigen cyclus bij

De fases hierboven doorloopt elke vrouw elke maand (tenminste, als je ook menstrueert). Maar toch is dit bij geen elke vrouw hetzelfde. De fases kunnen verschillen qua duur en intensiteit. Misschien heb jij veel last van PMS-klachten tijdens jouw interne herfst, terwijl een ander zich juist heerlijk kalm voelt.

Om meer inzicht te krijgen in je eigen cyclus zodat je hier ook rekening mee kunt houden in je dagelijks leven, raad ik je aan om je cyclus bij te houden. Dit werkt het beste als je regelmatig menstrueert.

Er zijn speciale apps voor, maar je kunt ook gewoon je agenda gebruiken. Begin met het moment waarop je menstrueert. Schrijf op hoeveel dagen dit is, maar ook hoe je je voelt. Wat is je stemming? Waar heb je wel en geen zin in? Check op deze manier een maand lang elke dag bij jezelf in.

Het resultaat is dat je uiteindelijk een handig schema hebt waar je jouw maand (globaal) op in kunt plannen.

Je weet bijvoorbeeld op welke momenten je wél behoefte hebt om met mensen af te spreken. Op die momenten kun je dus afspraken maken. En je weet wanneer je meer behoefte hebt aan alleen-tijd. Op die momenten kun je bijvoorbeeld een fijne massage inplannen of een avondje voor jezelf inblokken.

Zo maak je het leven nét een stukje makkelijker! 😉

Boeken over de vrouwelijke cyclus, menstruatie en pms:

cyclus menstruatie

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!