Het afgelopen weekend hebben Liz en ik (deels) meegedaan met Unleash The Power Within van Tony Robbins, de online editie.
De oneindige lading aan inzichten in zo’n programma ga ik niet opsommen, maar voor dit artikel wil ik er één inzicht uitpikken dat ik ontzettend belangrijk vind:
MEANING = EMOTION
Welke betekenis geef je ergens aan?
Oftewel: de betekenis die je geeft aan een situatie bepaalt direct jouw emotie.
Het voorbeeld dat Tony hier gebruikt is als volgt:
Je hebt een afspraak met een goede vriend(in) in een restaurant en je hebt om 18:00 uur afgesproken.
Jij komt als eerste binnen en om 18:15 is je vriend(in) er nog steeds niet.
Je belt maar krijgt direct de voicemail.
Op een gegeven moment is het 19:00
Hoe voel je je nu?
Geïrriteerd?
Bezorgd?
Relaxed?
Je hebt nog geen informatie waarom je vriend(in) er niet is.
Iedereen zal zich in zo’n situatie anders voelen, mét de bijbehorende emotie.
Bezorgd
Stel, jij gaat ervan uit dat er iets ergs gebeurd moet zijn, dan voel je je ontzettend bezorgd. Dit is niet de meest fijne staat van zijn, zeker omdat je op dat moment geen invloed hebt op de situatie.
Geïrriteerd
Het kan ook zijn dat je geïrriteerd bent, omdat je de aanname doet (betekenis geeft aan) dat je vriend(in) ‘zoals altijd’ gewoon veel te laat vertrokken is en jou kennelijk niet belangrijk genoeg vindt om op tijd te komen. Ook dit zal je geen prettig gevoel geven.
Vast een goede reden
Er is ook een categorie die denkt: ach, er zal vast een goede reden voor zijn en die hoor ik straks waarschijnlijk wel. Ik bestel alvast wat drinken en een hapje.
Je vriend(in) komt 90 minuten te laat binnen lopen.
Bezorgd
Als je bezorgd was, ben je blij om je vriend(in) te zien, maar heb je wel 1,5 uur in de stress gezeten. En omdat je niet in een hele fijne staat van zijn bent is het verwijt ‘waarom liet je nou niets horen’ ook snel gemaakt. Een hele gezellige avond is het dan niet aan het worden.
Geïrriteerd
Als je al geïrriteerd was en je vriend(in) loopt binnen, dan ben je misschien geneigd om chagrijnig te kijken en een opmerking te geven als ‘vond je het niet nodig om op tijd te komen?’ Waarschijnlijk is de avond dan al aardig verpest.
Vast een goede reden
Maar misschien zit je heel rustig aan je biertje, geef je je vriend(in) een knuffel en geef je aan dat je blij bent dat hij/zij er is.
Je bepaalt zelf je staat van zijn
Tot het moment dat je je vriend(in) ziet weet je niet wat de situatie is. Maar je hebt wel volledige invloed op hoe je je voelt (en waarschijnlijk de manier waarop je daarna gaat reageren). Dit doe je door na te denken over de betekenis die je geeft aan de situatie.
In het voorbeeld had je je onwijs bezorgd of geïrriteerd kunnen voelen, terwijl je vriend(in) misschien wel op de fiets was gestapt, maar zijn/haar telefoon had laten vallen, niet meer kon bellen, besloten heeft om door te fietsen en onderweg een lekke band kreeg.
Betekenis = emotie = je staat van zijn.
Dat wordt in dit voorbeeld goed uitgelicht.
Maar dit geldt voor alle betekenissen die je de hele dag door aan situaties geeft.
Een bestuurder die jou in het verkeer afsnijdt of met 150 km/u inhaalt, vind je per definitie een asshole. Maar het kan zomaar zijn dat die persoon net te horen heeft gekregen dat zijn moeder op sterven ligt en hij afscheid wil nemen voor het te laat is.
Wees je bewust van de betekenis die je geeft aan gebeurtenissen in je leven en je krijgt veel meer controle op jouw geluksgevoel en staat van zijn.