Stap in je cirkel van invloed – en neem de regie over je eigen leven

We maken ons allemaal weleens druk. Over het slechte weer, ons werk, wat anderen van ons vinden of wat er allemaal gebeurt in de wereld. Dit is heel normaal – als het maar bij af en toe blijft.

Als je je heel erg druk maakt over zaken die je toch niet kunt veranderen, kun je je ellendig gaan voelen, boos of bang. Stephen Covey maakt hierbij onderscheid tussen de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed.

Cirkel van betrokkenheid

Je kunt op veel dingen invloed uitoefenen, maar op heel veel dingen ook niet. Er zijn ontzettend veel zaken om je heen waar je geen invloed op hebt en waar je niets aan kunt doen.

De cirkel van betrokkenheid omvat alle zaken om je heen waar je wél bij betrokken bent en waar je géén directe invloed op hebt.

Denk bijvoorbeeld aan het weer, de coronapandemie, wat er gebeurd is in het verleden, oorlogen in het Midden-Oosten, de trein die vertraging heeft of je partner die ziek wordt.

Omdat je er wel bij betrokken bent, zijn veel mensen geneigd om hier tijd aan te besteden. Zeg nou zelf, hoeveel mensen klagen over het weer? (Terwijl ze dit toch écht niet kunnen veranderen, tenzij ze in een ander land gaan wonen.)

Je verliest ontzettend veel energie als je tijd besteed aan deze cirkel van betrokkenheid. Je richt je op omstandigheden waar je weinig aan kunt doen, je invloed is erg klein.

De kunst is om hier zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden.

Cirkel van invloed

Maar binnen de cirkel van betrokkenheid bevindt zich nog een andere cirkel waar je wel invloed binnen kunt uitoefenen: de cirkel van invloed.

Je hebt invloed op alles wat binnen deze cirkel valt, zoals je eigen gedrag of het gedrag van anderen waar je indirect invloed op hebt. Het weer (betrokkenheid) kun je niet veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe je hierop reageert (invloed).

En je kunt heel lief zijn voor bijvoorbeeld je partner (invloed), maar je hebt geen invloed op hoe diegene vervolgens reageert (betrokkenheid).

Snap je het nog?

cirkel van invloed en betrokkenheid
Met het weer heb je wél te maken, maar je kunt er toch echt niets aan veranderen. Het enige wat je kunt doen is een paraplu gebruiken (of in een ander land gaan wonen).

Neem je verantwoordelijkheid

Besteed je energie aan dingen die je niet of dingen die je wel kunt veranderen? Als je je niet gelukkig voelt, komt dat vaak door problemen die zich buiten jouw cirkel van invloed bevinden. Zorgen over de toekomst, zorgen over het verleden, problemen van een ander..

Maar richt je je op de cirkel van invloed, dan richt je je op zaken waar je echt iets aan kunt veranderen. Door proactief te zijn en met positieve energie dingen aan te pakken zal jouw invloed steeds groter worden.

Je hoeft niet overal invloed op uit te oefenen

Toch hoef je niet per se iets te doen met dat wat binnen jouw cirkel van invloed valt.

Stel, een collega heeft verkeerd gepland en zit nu met heel veel extra werk. Ze vraagt aan jou of je wat projecten kun overnemen.

Dit valt binnen jouw cirkel van invloed. Je weet dat als je projecten van haar overneemt, ze minder stress zal hebben.

Maar je hóeft dit niet te doen. Dat is nog steeds een keuze.

cirkel van invloed

Dit vind je vast ook interessant: Zo leer je makkelijker nee zeggen (zonder schuldgevoel)

Van betrokkenheid naar de cirkel van invloed

Als je je bewust bent van deze twee cirkels, kun je hier actief gebruik van maken. Maak jij je ergens druk om? Doorloop dan de volgende stappen:

 1. Zet op een rijtje waar je je druk om maakt. Is dat de coronacrisis? Of het slechte herfstweer? Een collega?
  Bijvoorbeeld: je maakt je druk om een collega die met de pet naar dingen gooit waardoor jij met meer werk zit.
 2. Bedenk in welke cirkel dit probleem zit. Zit het in de cirkel van betrokkenheid en kun je er niets mee? Of zit het in de cirkel van invloed en kun je er iets aan doen?
  Het probleem met de collega ligt in de cirkel van betrokkenheid, want het heeft invloed op jou (meer werk).
 3. Zit het in je cirkel van betrokkenheid? Laat het los. Je kunt er niets mee. Zit het ook in de cirkel van invloed, dus heb je er invloed op?
  Ja, het probleem met de collega zit in de cirkel van invloed, want je hebt invloed op hoe je met dit probleem omgaat.
 4. Bedenk dan wat je ermee kunt doen en doe dat ook.
  Je kunt blijven mopperen dat jij voortdurend met extra werk zit, maar je kunt de collega er ook op aanspreken, zodat ze haar planning kan aanpassen.

Blijf je geen zorgen maken over dingen die je toch niet kunt veranderen. Dan wordt je leven een stuk aangenamer! 

Lees meer over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid in het boek van Covey:

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!