Stel jouw eigen capsule wardrobe samen in 3 stappen

Een volle kledingkast maar nog steeds niets om te dragen? Kledingstress in de ochtend? Of kleding in je kast waar de kaartjes nog aan zitten? Een capsule wardrobe geeft jou rust, vrijheid én een unieke uitstraling.

Eenvoud zorgt voor vrijheid

capsule wardrobeIk hoor je denk: ‘een platform over vrijheid, wat heeft dat in hemelsnaam met kleding te maken?’ Wees maar niet bang, About Now wordt geen website over mode en make-up.

Toch vond ik het onderwerp capsule wardrobe de moeite
waard om eens uit te lichten. Het gaat namelijk verder dan kleding alleen, maar zegt veel over minimalisme, slow living en vrijheid.


Deze succesvolle mensen dragen altijd hetzelfde

Het is je vast weleens gevallen. Mensen van een bepaalde ‘status’ (presidenten, belangrijke CEO’s, Nobelprijswinnaars) dragen vaak hetzelfde. Je ziet ze altijd in dat grijze pak of die zwarte coltrui.

  • Albert Einstein: droeg altijd hetzelfde pak, in diverse varianten.
  • Steve Jobs: droeg bijna altijd een zwarte coltrui en sneakers.
  • Mark Zuckerberg: draagt vaak een grijs t-shirt en capuchonvest.

Dezelfde kleding dragenRedenen die ze zelf vaak geven is dat ze al zoveel andere keuzes moeten maken of dat ze geen tijd willen verspillen aan iets ‘onzinnigs’ als hun outfit.

Nu moet ik eerlijk zeggen: het niet verrassend dat dit allemaal heren zijn. Na een zoektocht op het internet vond ik geen enkele succesvolle vrouw die elke dag hetzelfde draagt.

Als ik met Mike ga shoppen dan lopen we 1, misschien 2 winkels in en kan hij alles van zijn shoplijstje afstrepen. Veel meer keuze dan broeken, shirts, blouses en vesten is er dan ook niet.

En veel meer keuze wíl hij ook niet hebben. Terwijl ik het juist leuk vind om een eigen kledingstijl te hebben en heel veel af te kunnen wisselen – en met mij heel veel andere vrouwen (en heren).

Kortom: elke dag hetzelfde dragen lijkt me vreselijk. Maar het hele idee van een minimalistische garderobe spreekt me wel aan.

En op dit punt komt de capsule wardrobe de hoek om kijken!

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een verzameling van essentiële kledingstukken die je goed met elkaar kunt combineren, die je écht draagt en die lang meegaan.

Een minimalistische kledingkast dus met een paar goede items maar waar je opvallend veel kledingcombinaties mee kunt maken.

Ongeveer een jaar geleden hoorde ik hier voor het eerst over en ik vond het meteen fantastisch. Ik hou namelijk van structuur, overzicht en helderheid!

En ik liep altijd tegen een paar dingen aan..

✘ Ik had kledingstukken in mijn kast die ik niet droeg of die ik maar op één manier kon dragen (die ene blouse past perfect bij dat rokje, maar verder ook niet). En hier werd ik dus een beetje kriegelig van.

✘ Ik kocht weleens kleding – in een soort opwelling – bij goedkope zaakjes ‘omdat het toch lekker goedkoop is’ (*uhum, Primark, uhum*). En vervolgens ging dat leuke truitje na een paar keer dragen al pillen. Of ging de rek er volledig uit.

Toen besloot ik om ook zo’n Marie-Kondo-achtige-kledingkast te gaan maken!

Wist je dat je 80 procent van de tijd slechts 20 procent van je kleding draagt? Dit komt overeen met de 80-20 regel.


Een capsule wardrobe samenstellen

Er zijn verschillende ‘regels’ en capsule wardrobe voorbeelden. Sommige dames en heren maken het voor een seizoen, sommigen voor een heel jaar. Een algemene regel is om 33 kledingitems per seizoen uit te zoeken.

Maar ik zou zeggen: maak lekker je eigen regels

Ter inspiratie, dit zijn de ‘regels’ die ik zelf probeer aan te houden. Je kunt dit als capsule wardrobe voorbeeld gebruiken:

  • Koop alleen kleding die past bij jouw stijl.
  • Koop alleen kleding die je zoveel mogelijk kunt combineren met kledingitems die je al hebt.
  • Koop alleen kleding van goede kwaliteit (al dan niet duurzaam geproduceerd). Vooral omdat je garderobe uit minder items zal bestaan die je intensiever zal dragen is dit belangrijk.
  • Denk eerst even (10 tellen) na voordat je in jouw H&M-mandje ook daadwerkelijk op ‘bestellen’ drukt. Heb je het wel écht nodig?

Oké, zo heb ik mijn capsule wardrobe aangepakt – in 3 stappen

Stap 1. Bepaal wat jouw stijl is

Capsule wardrobe voorbeeld
Een capsule wardrobe voorbeeld

Zelf heb ik in canva.com (een gratis online tool) een overzichtje gemaakt van de items  die ik graag in mijn capsule wardrobe (toen voor de lente & zomer) wilde hebben.

Hiervoor bedacht ik welke basiskleuren ik mooi vind en welke accentkleuren hierbij pasten.

Dit vond ik al een geweldige stap omdat je hier echt heel bewust gaat nadenken hoe je je wilt kleden. Welke stijl past eigenlijk bij je? 

Vaak kun je dit heel makkelijk zien door te kijken naar de kleding die je het meest draagt. Dat laat zien dat je je daarin het prettigst voelt (comfi-huispakken daargelaten).

Stap 2. Leg alles op één grote hoop en zoek die uit

Mijn favoriet als het om opruimen gaat: alles op één grote hoop gooien (of het nu om de inhoud van je keukenkastjes of je kledingkast gaat).

Gooi al je kleding op je bed. Oók wat verstopt zit in laatjes, dozen of op zolder. Zo krijg je een goed overzicht van alles wat je hebt.

1.) Kleding die je wegdoet

Vervolgens kijk je per kledingitem wat je ermee wilt doen. Zelf vond ik het fijn om eerst een stapel te maken met kleding die weg kon omdat het bijvoorbeeld stuk of helemaal ‘af’ was (voor in de textielcontainer).

2.) Kleding die je weggeeft

Daarna maakte ik een tweede hoop met kleding die ik nog weg kon brengen naar de kringloopwinkel, omdat ik het niet meer droeg of het niet meer bij mijn stijl paste.

3.) Kleding selecteren

Na de eerste selectie zocht ik de overige items uit aan de hand van mijn eigen criteria. Het moest passen bij mijn eigen stijl en ik moest het (zoveel mogelijk) kunnen combineren.

Ik hield onze Instagram-volgers keurig op de hoogte van het proces 🙂

Stap 3. Shop bewust en minimalistisch

Als je stap 1 en 2 hebt gevolgd, dan heb je een mooie basisgarderobe in je kledingkast hangen. Elke keer als je nieuwe items wilt of gaat shoppen, houd je hier vervolgens rekening mee.

Je koopt dus niet puur mode-gevoelige kleding, maar alleen items die je écht gaat dragen, die passen bij je andere kledingitems, die van goede kwaliteit zijn en waar je je prettig in voelt.

De voordelen van een capsule wardrobe

Ik vind mijn capsule wardrobe fantastisch. Natuurlijk koop ik nog steeds weleens kleding omdat ik het gewoon heel mooi vind of omdat ik iets bijzonders wil voor een speciale gelegenheid. Maar de basis staat! En dat geeft best wat voordelen:

1. Je voelt je prettig in alles wat je draagt

Je hebt jouw kleding zorgvuldig uitgekozen. Je draagt voornamelijk mooie kleding van goede kwaliteit die lekker zit. Wat je dus ook uit de kast pakt, je weet dat je je er goed in gaat voelen! 

2. Minder impulsaankopen

Dit vond ik zelf ook erg belangrijk. Als je bewust nadenkt over jouw capsule wardrobe, doe je minder impulsaankopen.

Je gaat minder met de trends mee (nu is een rode panterprintbroek misschien nog in, maar volgend jaar kun je het weer nergens mee combineren..).

In plaats daarvan creëer je echt een unieke en eigen stijl.

3. Je hebt geen kleding meer die in de kast blijft hangen

Zelf krijg ik altijd de kriebels van kleding die ik nooit draag. Ik vind dat zo zonde! Met een capsule wardrobe heb je dit probleem niet meer. Je hebt minder kleding, maar draagt de kleding díe je hebt intensiever. Je hebt ook niet meer veel van hetzelfde.

4. Capsule wardrobe: minder keuzestress

En ook voor de mannen onder ons is een capsule wardrobe zeker aan te raden! (vooral als je het uitzoeken van kleding best wat gedoe vindt maar het dragen van dezelfde kleding nét wat te ver vindt gaan).

Een capsule wardrobe zorgt voor minder keuzestress in de ochtend. En dát zorgt weer voor rust en mentale vrijheid.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd. Wat vind jij van een capsule wardrobe?

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!