Wees je bewust van bruistabletten en zuigtabletten

Het is moeilijk (lees onmogelijk) om positief, dankbaar of vrolijk te zijn als je altijd omgaat met mensen die negatief, ondankbaar en chagrijnig zijn.

Het is een veelgebruikt gezegde: je wordt het gemiddelde van de 5 mensen waar je je het meest mee omringt. Als je met 5 miljonairs omgaat, dan is de kans groot dat je de 6e wordt. Als je met 5 dankbare/gelukkige mensen omgaat…. You know!

Wie zijn de mensen in jouw omgeving die de meeste invloed op je hebben? En zijn dat de mensen die je gaan helpen je doelen te bereiken?

Wat je vaak hoort van mensen die aan de slag gaan met persoonlijke ontwikkeling, is dat er een kloof ontstaat tussen hen en de mensen waar ze vaak mee omgaan. Ook ik heb dat meegemaakt.

Daarom zijn bruisballen in bad geen goed idee - Het Nieuwsblad Mobile

Zuigtabletten en bruistabletten

Een businesscoach waar ik ooit een traject bij heb gevolgd, had  een mooie omschrijving voor verschillende soorten mensen om je heen: zuigtabletten en bruistabletten. In je leven heb je altijd te maken met zuigtabletten en bruistabletten.

De zuigtabletten zijn de mensen die iets van je willen, iets bij je komen halen en energie ‘zuigen‘. Het is bijvoorbeeld die vriendin die non-stop over zichzelf  praat, maar waar je uit schuldgevoel toch mee blijft afspreken. Of het is die oom die altijd maar zeurt op verjaardagen.

Bruistabletten daarentegen zijn de mensen die energie geven. Het is die fijne vriend waar je altijd energie van krijgt als je met hem hebt afgesproken. Of die goede vriendin die altijd zo lief aan je denkt op belangrijke momenten.

Deze bruistabletten geven kleur, licht en energie aan je leven en hier kun je er niet genoeg van hebben. Over die zuigtabletten moet je bewust nadenken of ze jouw tijd en aandacht de moeite waard zijn.

Season, reason, lifetime

Het kan zijn dat sommige mensen je eerst energie gaven, maar nu juist energie kosten. Simpelweg omdat jullie andere interesses hebben gekregen of uit elkaar zijn gegroeid.

En dat is helemaal prima. Mensen komen namelijk bij je voor een reason, season of lifetime.

Komt iemand voor een reason (reden) in jouw leven, dan is dat om jou te begeleiden of ondersteunen op welk vlak dan ook. Jij hebt diegene op dat moment nodig. Deze mensen kunnen ook plots weer uit je leven verdwijnen, bijvoorbeeld na een ruzie of omdat ze overlijden. Ze hebben hun boodschap gebracht.

Sommige mensen komen voor een season (seizoen) in jouw leven, voor een paar maanden of een paar jaar. Je hebt ontzettend veel plezier met elkaar of je leert een mooie les van diegene. En na een tijdje is dit over. Zoals de lente overgaat in de zomer, zal iemand die voor een season bij jou komt ook weer weggaan uit je leven. Dit is bijvoorbeeld die vriendin waarmee je ineens geen contact meer hebt.

En je hebt mensen die voor een lifetime (een leven lang) bij je zijn. Hier bouw je een stabiele en emotionele langetermijnrelatie mee op, ondanks uitdagingen onderweg.

Dus als vriendschappen op een gegeven moment verwateren, geloof ik dat het zo had moeten zijn. Je hebt bijvoorbeeld iets geleerd van elkaar, waardoor het nu tijd is om ieder een eigen weg te gaan. En dat is helemaal oké!

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!