7 inspirerende boeken over minimalisme en slow living

We leven in een tijd waarin er ontzettend veel gebeurt. Op het gebied van gezondheid, economie, milieu, huizenmarkt, energieprijzen, (sociale) media, de verdeling binnen de samenleving…

Dit alles zorgt er bij mij voor dat een diep oergevoel steeds sterker wordt. Namelijk het gevoel om het allemaal wat rustiger aan te doen. Om even de pauzeknop in te drukken. Om me weer bezig te houden met de kern en vragen te stellen als:

 • Waar doen we het allemaal voor?
 • Wat is de bedoeling hier op aarde?
 • Wat doet er nou écht toe?
 • Wat vind ík ertoe doen?

Zelf kan ik daar heel duidelijk antwoord op geven. Ik wil eenvoudig leven. Tenminste, eenvoudiger dan dat ik nu doe.

Dit gevoel beschreef ik eerder al hier.

Ik ben ontzettend blij met ons huis, de warme douche waar ik onder kan stappen, het werk dat ik doe, het geld dat ik verdien. En dat zou ik niet willen missen. Maar daarbinnen probeer ik wel steeds meer de basis op te zoeken.

Dat betekent voor mij slow living:

 • Langzamer leven, de dingen met meer aandacht doen.
 • Meer tijd doorbrengen met de fijne mensen om me heen.
 • Gezonder, puurder, lokaler eten.
 • Vaker de natuur in gaan en meer leven met de seizoenen.
 • Zelf meer dingen creëren (voedsel, schoonmaakproducten etc.).
 • Minder spullen, meer minimalisme.
 • Zelf voedsel (groenten, fruit, kruiden) verbouwen in mijn moestuin.

7 inspirerende boeken over minimalisme en slow living

Zelf haal ik heel veel inspiratie uit Instagram, maar ook uit boeken. Misschien heb ik zelfs een lichtelijke obsessie voor mooie boeken, maar ze kunnen ook zoveel creativiteit en inspiratie geven. Dit zijn enkele van mijn favorieten.

1. Slow living

Het boek Slow living van Eva Krebbers is echt een pareltje.  Het boek gaat over meer aandacht en minder haast en tikt veel verschillende onderwerpen aan. Van wildplukken en cider brouwen tot ecoprinten en een moestuin beginnen.

2. Simpel leven

Simpel leven van Julia Watkins staat vol met recepten en inspiratie voor een low-waste leven. Het is een mooi inspiratieboek over hoe je zelf meer dingen kunt maken, wat vaak leuker en lekkerder is. Van ketchup tot allesreiniger.

3. Creatief met kruiden en essentiële oliën

Nog een boek dat in dit rijtje thuishoort. Creatief met kruiden en essentiële oliën is een boek van Creosa Govaers dat volledig gericht is op het gebruiken van kruiden en essentiële oliën voor het maken van natuurlijke middeltjes zoals crèmes, wasmiddel, deo, handzeep, badzout. Niet met allerlei gekke ingrediënten, maar heel simpel en laagdrempelig.

4. De jongen, de mol, de vos en het paard

Ik heb het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy zelf niet, maar deze staat nog wel op mijn verlanglijstje. Het boek bestaat uit eenvoudige zinnen en tekeningen, maar die een grote betekenis hebben. Het is echt zo’n koffietafelboek waar je af en toe lekker doorheen kunt bladeren.

5. Leven met de maan

Tijdens volle maan bruis is vaak van de ideeën en slapen we hier standaard onrustig in huis. En tijdens nieuwe maan heb ik juist wat meer behoefte aan rust. In het boek Leven met de maan van Yasmin Boland lees je precies hoe dit werkt. Heel interessant als je meer wilt weten over de kracht van de maan.

6. No Dig Organic Home & Garden

Nu komen we bij een thema waar ik me sinds 1,5 jaar in verdiep: moestuinieren. Dit boek No Dig Organic Home & Garden van Charles Dowding geeft me zo’n heerlijk nostalgisch gevoel. En ik vind Charles dus echt fantastisch. ‘No dig’ is een hele simpele methode waarmee je een moestuin kunt beginnen zonder de bodem te verstoren (en een goede bodem = een goed bodemleven = een goede oogst = lekker en gezond eten).

7. Period power

Een boek voor de dames onder ons. Period power van Maisie Hill gaat grotendeels over de verschillende periodes van je cyclus, die je ook wel kunt vergelijken met de lente, zomer, herfst en winter, en hoe je hier jouw dagen en weken op in kunt richten. Heel interessant en zeker de moeite waard om je in te verdiepen!

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!