Waarom jij met een dagboek zou moeten beginnen

‘Lief dagboek’ – Een dagboek bijhouden is niet alleen iets voor tienjarige meisjes. Het kan juist ontzettend fijn zijn om een dagboek bij te houden én het is gezond. In dit artikel lees je waarom!

Een dagboek bijhouden (journalen)

Toen ik een jaar of 12 was begon ik voor het eerst intensief een dagboek bij te houden. Ik gebruikte het om mijn gedachten te ordenen, liefdesverklaringen in op te schrijven en als beste vriendin op dagen dat het even tegen zat.

Toch werd het schrijven in mijn dagboek langzaamaan minder, tot ik er helemaal niet meer mee bezig was. En pas sinds mijn afstuderen heb ik het heel geleidelijk weer opgepakt. Pas toen merkte ik hoe erg ik het gemist had en hoeveel het me eigenlijk doet.

Maar waarom zou je beginnen met een dagboek?

1. Beginnen met een dagboek om je hoofd te legen

Zie het maar als een braindump. Schrijven is heel gezond om helderheid te krijgen in de wirwar aan gedachten in je hoofd. Als ik het heel druk heb en door de bomen het bos niet meer zie, vind ik het heel prettig om alles wat er in mijn hoofd zit op papier te zetten.

En dit kan van alles zijn. Doelen, wensenlijstjes, afspraken, taken die je nog moet doen, dingen die je nog wilt kopen, boodschappen…

Op deze manier kán je er iets mee. Taken kun je gaan inplannen, afspraken kun je gaan maken en boodschappen kun je op een boodschappenlijstje zetten.

Je maakt je hoofd letterlijk leeg. En dat betekent: rust in je hoofd. Het is dan ook heel fijn om een boekje naast je bed te leggen, waar je nog snel de dingen in kunt opschrijven die je bedenkt als je in bed ligt. Zo neem je ze niet mee de nacht in.

2. Schrijven zorgt voor helderheid

Het krabbelen in je dagboek is niet alleen een manier om je hoofd leeg te maken, maar kan ook helderheid en inzicht geven. Het zorgt er namelijk voor dat je bewust nadenkt over wat je schrijft.

Door doelen of ideeën op te schrijven, dwing je je hersenen om hier langer bij stil te staan en hier ‘van buiten af’ over na te denken. Vaak kom je dan opvallend snel tot nieuwe inzichten of verrassende oplossingen.

3. Het werkt ontzettend bevrijdend

Je hebt vast eens iets teruggelezen wat je jaren geleden geschreven hebt. Zelf lees ik met plezier (en een lichte schaamte) mijn dagboeken terug die ik schreef als puber, inclusief de bijbehorende ‘puberproblemen‘. Het is zo grappig om te zien hoeveel je in een paar jaar tijd kunt veranderen.

Het werkt ontzettend bevrijdend als je op kunt schrijven waar je je mee bezig houdt, waar je mee zit of wat je voelt (kortom: al je dagelijkse struggles). Ze zeggen niet voor niets: ‘schrijf het van je af’. Door het alleen al op te schrijven worden situaties of gedachten helderder.

4. Schrijven maakt je rustig

Als je schrijft, bijvoorbeeld elke dag 10 minuten, ben je even volledig in het ‘nu’. Je gaat heel bewust zitten om tijd te maken en je gaat letterlijk in gesprek met jezelf. Je hoofd raakt steeds leger en je zult zien dat je zelf steeds rustiger wordt. Het is een vorm van selfcare of digitale detox.

Oké, duidelijk wat schrijven doet. Maar hoe begin je met een dagboek?

Stap 1: regel een journal

Koop een notitieboekje / journal / dagboek / map waar je in wíl schrijven. Zorg ervoor dat je er vrolijk van wordt! Zelf ontploft mijn hart bijna als ik weer een pakketje mag openen met een nieuwe, fris notitieboekje erin.

Zelf pleit ik dus voor papieren notitieboekjes. Voor mijn gevoel helpt het met de hand schrijven om mijn gedachten beter op papier zetten en daar een beetje orde in brengen. Maar je kunt natuurlijk ook een online journal bijhouden, bijvoorbeeld via Word of Pages.

Stap 2: plan een schrijfmoment in

Plan voor jezelf elke dag, elke week of een paar keer per week een moment in waarop je in je dagboek gaat schrijven. Zo kan het steeds meer een routine worden. Schrijf bijvoorbeeld elke dag 10 minuten voor het slapen gaan in je dagboek of doe het als onderdeel van je ochtendroutine.

Stap 3: ga schrijven!

Heel spannend is beginnen met een dagboek niet. Je moet het gewoon gaan doen! Het idee met journalen of dagboekschrijven is dat alles kan en alles mag. Heb je 10 minuten voor jezelf ingepland? Probeer er dan niet te lang bij stil te staan of heel bewust na te denken over wát je gaat schrijven, maar begin gewoon. Schrijf alles op wat er in je opkomt en voel wat het met je doet.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!