Ik ging in mijn eentje op vakantie en dit deed het met me

Soms is het even nodig om de rust en de stilte op te zoeken. Alleen. Ik ging alleen op vakantie en dit deed het me me.

Het was druk, héél druk

Ik zal je even een stukje context geven. De laatste maanden van vorig jaar ben ik druk geweest. Onwijs druk. Het laatste kwartaal stond vooral in het teken van onze ‘huizen’ (klinkt heel fancy, maar hiermee bedoel ik ons oude en ons nieuwe huis).

We hebben namelijk een nieuw huis gekocht, wat betekent dat ons oude huis verkocht moest worden. Gelukkig hadden we een prima makelaar die ons hierbij hielp, maar zij ruimde het huis niet voor ons op en pakte ook geen stofzuiger en dweil om deze spic en span te krijgen voor de bezichtigingen (helaas).  

alleen op vakantie

In ons nieuwe huis moest ook nog het een en ander gebeuren waarvoor we veel moesten regelen. Daar komt ook nog eens bij dat de levertijden extreem lang zijn en veel vakmannen een volle agenda hebben.

Met het verhuizen krijg ik ook een nieuwe moestuin op een volkstuincomplex in het dorp en moest ik de oude moestuin volledig leeghalen (en dat zijn heel veel fruitstruiken, fruitbomen en moestuinbakken). En ondertussen ging het ‘normale’ werk met alle eindejaarscampagnes en deadlines gewoon door.

Je begrijpt het al. Veel geregel, een beetje gedoe en een behoorlijk beetje stress. Ik was dus wel even toe aan vakantie.

Voor het eerst kerstvakantie

Daarom besloot ik om in ieder geval twee weken kerstvakantie te nemen. Eigenlijk heb ik, sinds de middelbare school, nooit écht meer kerstvakantie gehad. Ik was meestal aan het werk en nam vaak maar een paar dagen vrij rondom Kerst en Oud & Nieuw.

Om deze vakantie af te trappen ging ik op vakantie. Nou ja, een weekendje weg. Maar het voelde als een vakantie van minimaal een week!

Een weekendje weg. Alleen.

De afgelopen jaren ben ik wel vaker alleen weggeweest. Dan ging ik naar een cursus of retreat en boekte ik bijna altijd een hotelletje bij. Door *C gingen veel van deze cursussen en retreats niet meer door, dus verdween ook dat stukje alleen-tijd.

De reactie van veel mensen was, toen ik ze vertelde dat ik een weekendje weg ging: ‘leuk, met wie?’. We gaan er vaak standaard vanuit dat we met iemand weggaan. En dat doen we ook meestal. Met een partner, vrienden, moeder-dochter of, zoals ik dat een paar keer heb gedaan, vader-dochter. Want ‘alleen is ook maar zo alleen’.

alleen op vakantie

Lees ook: 5 stappen naar een eenvoudiger leven (hoe begin je?)

Ik ervaarde weer hoe belangrijk alleen-tijd is

Gelukkig kan ik goed alleen zijn! Het was zo waardevol. Ik ben alleen op vakantie (weekendje) geweest in, jawel, een pipowagen.

Een goede vriendin gaf deze tip door en ik was meteen verkocht. Het was slechts 12m2, maar zo heerlijk warm, cosy, met een lekker donzig bed, een fijne douche en precies alles wat je nodig hebt. O, en een heerlijk boerenontbijtje.

Man, wat heb ik genoten. Vrijwel meteen voelde ik de rust weer over me heen stromen. Feitelijk bestond het weekendje uit twee nachten en een dag, maar het voelde als een week. Als je weinig doet en veel in stilte bent, gaat de tijd ook niet zo snel.

Heel bewust nam ik geen laptop of (luister)boeken mee. Alleen mijn notitieboekje en de Happinez (krijg ik altijd veel inspiratie van). Even niets zeggen, niets moeten, in de stilte zijn.

Wat ik heb gedaan? Vrij weinig. En wat ik deed, deed ik een tikkeltje langzamer. Een kopje koffie zetten met de french press, rustig naar buiten staren en de musjes bestuderen die gezellig voor het raam zaten, wandelen zonder horloge, opgekruld in bed gedichtjes schrijven.

Je hebt niet veel nodig om je goed te voelen

Ik ervaarde dat je niet veel nodig hebt om je goed te voelen. Juist slow living: de eenvoud, de stilte en de tijd, zorgden ervoor dat ik weer helemaal tot mezelf kwam. Ik kreeg allerlei creatieve ideeën, fijne inzichten en mijn hartslag ging weer een standje omlaag. Een groot gevoel van vreugde en dankbaarheid overspoelde me.

En ik maakte plannen voor het nieuwe jaar. Om de vrijdagen vrij te nemen, ’s avonds en in het weekend niet te werken en elk kwartaal zo’n momentje voor mezelf te nemen.

Na twee nachten en een dag alleen op vakantie voelde ik dat het tijd was om (volledig opgeladen) weer naar huis te gaan. Het was goed zo.


Ben je druk bezig met mooie dromen
en doelen? Plan ook regelmatig een momentje voor jezelf (niet vergeten!). Het kan je zoveel doen.

 

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!