Werk efficiënter én bespaar tijd met de 80-20 regel

Hoe zorg je ervoor dat je zo efficiënt mogelijk kunt werken? Hoe behaal je met de minste inspanning het meeste resultaat? De 80-20 regel kan je daarbij helpen!

Wat is de 80-20 regel?

De 80-20 regel of het Pareto-principe is bedacht door de Italiaan Vilfredo Pareto. Deze econoom stelde aan het begin van de twintigste eeuw vast dat 80% van de Italiaanse economie wordt beheerst door 20% van de bevolking.

Toen Pareto verder ging kijken, ontdekte hij dat deze 80-20 regel (Pareto-principe) een patroon is dat veel vaker voorkomt.

In veel gevallen wordt 80% van de uitkomst veroorzaakt door 20% van de input.

Het kan dus zijn dat 80% van de omzet in een bedrijf wordt veroorzaakt door 20% van de klanten. Of dat 80% van het lawaai in een klas wordt veroorzaakt door 20% van de kinderen.

Lees ook: Doelen behalen? Dit zijn 5 hardnekkige saboteurs

Productiviteit en de 80-20 regel

De 80-20 regel / Pareto-principe is ook van toepassing op onze tijd en de inspanning die we leveren.

Als je een hele dag aan het werk bent, ben je lang niet zo productief als je denkt of zou willen. Het blijkt vaak dat 80% van het werk wordt gedaan in 20% van de tijd.

De overige tijd ben je vooral aan het perfectioneren en finetunen, wat weinig resultaat oplevert.

Ook interessant: Rust in je hoofd? Leer beter plannen

Wat levert het meeste resultaat op?

Afgaande op de 80-20 regel / het Pareto-principe, is het dus slim om goed na te denken over welke taken onder die 20% vallen.

Kijk objectief naar wat het meeste resultaat oplevert (zonder al te veel emotie, voor de creatievelingen onder ons. Iets kan misschien mooier worden, maar niet meer resultaat opleveren).

Wat kun je in zo min mogelijk tijd (20%) doen om zoveel mogelijk resultaat te krijgen (80%)? De dingen die veel tijd kosten maar niet direct resultaat opleveren, kun je dan sneller achterwege laten.

Heb je bijvoorbeeld een bedrijf en steek je veel tijd in adverteren op Google, maar blijkt dat dit slechts 20% van je omzet veroorzaakt? Dan kun je je afvragen of dit nog wel handig is.

Zo pas ik de 80-20 regel toe

Zelf pas ik de 80-20 regel altijd toe als ik nieuwe functies aan het uitwerken ben voor bijvoorbeeld de Meditation Moments app.

Zo wilden we laatst iets doen met het bijhouden van statistieken. We konden dat uitgebreid oppakken met mooie grafieken, tabellen en allerlei extra functies.

Toch hebben we er toen bewust voor gekozen om alleen twee eenvoudige resultaten bij te houden. Dat was relatief eenvoudig te bouwen (20% van het werk), en voor 80% van de gebruikers meer dan voldoende.

In de tussentijd hebben we heel veel andere ‘belangrijkere’ dingen kunnen maken, waar meer mensen wat aan hadden.

Later, als we weer wat tijd over hebben, kunnen we er dan altijd nog voor kiezen om bijvoorbeeld grafieken toe te voegen in de app.

En ook dan zullen we weer de 80-20 regel / het Pareto-principe toepassen. Dus welke grafieken zijn relatief eenvoudig te maken waar de meeste mensen al blij mee zullen zijn?

Lees ook: Focus? Waarom je niet altijd één ding hoeft te kiezen

Het hoeft niet altijd 80/20 te zijn

En hoewel de 80-20 regel / het Pareto-principe in veel gevallen opgaat, zal dit niet altijd zo zijn. Het hoeft daarom niet altijd een verhouding van 80/20 te zijn. En daar gaat het ook niet per se om.

De 20-80 regel staat voor mij (en voor de mensen waarmee ik werk) synoniem voor focus: hoe kunnen we met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk mensen helpen?

Ga op zoek naar die 20% (of misschien wel 30% of 40%) en focus je daarop. Hoe kun je daar beter in worden? Hoe kun je dat nog efficiënter doen?

Maak jij gebruik van de 80-20 regel / het Pareto-principe? Laat het me weten in een reactie! Ik ben erg benieuwd hoe jij dit aanpakt.

Nieuwsbrief​

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandagochtend fijne inspiratie en praktische tips.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Beloofd!